Reasoning Ability Quiz: Syllogism
Reasoning Ability

Reasoning Ability Quiz: Syllogism

img

It is crucial to have a strong command over the reasoning ability section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With frequent quizzes based on different topics from the reasoning ability section, Exammr has come to your rescue in improving your reasoning ability skills with the passage of each day.

Directions: In the question, two statements are given, followed by two conclusions, I and II. You have to consider the statements to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions, if any, follows from the given statements.

Q1. Statement :
1: All clocks are watches.
2: Some clocks are alarm.

Conclusion:
I: Some alarm are watches.
II: All watches are alarm.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q2. Statements:
I. Some pens are glass.
II. All glass are wall.

Conclusions:
I. Some wall are pens.
II. Some wall are glass.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q3. Statements:
No cities are countries.
No countries are villages.

Conclusions:
I. Some countries are city.
II. No villages are city.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q4. Statements :
All cups are pencils.
Some pencils are pens.

Conclusions :
I. Some pencils are cups.
II. No pencil are cups.
III. Some cups are pens.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q5. Statements :
All fruits are leaves.
Some fruits are grapes.

Conclusions :
I. Some leaves are grapes.
II. All grapes are fruits.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q6. Statements :
No rings are bangles.
All gold are rings.

Conclusions :
I. No bangles are gold.
II. Some rings are gold.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q7. Statements:
All apples are bananas.
No banana is a mango.
Some mangoes are oranges.

Conclusions:
I. All oranges can never be bananas.
II. Some mangoes are apples.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q8. Statements:
Some MBA’s are CAs.
No CA’s is CS’s.
No MCOM’s is a MBA’s.

Conclusions:
I. Some CA’s are not MCOM’s.
II. No CS’s is a MBA’s.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q9. Statements:
All teachers are sir.
No teacher is a student.
Some students are weak.

Conclusions:
I) All weak being teacher is a possibility.
II) All weak being sir is a possibility.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Q10. Statements:
All apartments are huts.
No hut is a building.
All buildings are cottages.

Conclusions:
I.No apartment is a cottage.
II. Some buildings being apartments is a possibility.

a) Only I follows
b) Only II follows
c) Either I or II follows
d) Both I and II follow
e) Neither I nor II follows

Answers: 1. (a) 2. (d) 3. (e) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (e)

Popular Exams

  • Vacancies: 11
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: Madhyanchal Gramin Bank
  • Category : Banking & Insurance
Madhyanchal Gramin Bank Recruitment
  • Vacancies: 25
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: OMPL
  • Category : Govt Exam
OMPL Apprentice Recruitment
  • Vacancies: 11
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: WAPCOS Limited
  • Category : Govt Exam
WAPCOS Limited Recruitment
  • Vacancies: 1238
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: UBTER
  • Category : Uttrakhand State Exam
UBTER Staff Nurse Recruitment
  • Vacancies: 6
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: CSIR-CECRI
  • Category : Govt Exam
CECRI Karaikudi Recruitment
  • Vacancies: 46
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: KMC
  • Category : West Bengal State Exam
KMC Medical Officer Recruitment
  • Vacancies: 9
  • Exam Year: 2021
  • Conducted By: Parliament of India
  • Category : Central Government Exam
Lok Sabha Secretariat Recruitment
View All Popular Exams

Related Articles

Reasoning Ability Quiz: Seating Arrangement
Reasoning Ability Reasoning Ability Quiz: Seating Arrangement

It is crucial to have a strong command over the reasoning ability section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With

Reasoning Ability Quiz: Floor Based Puzzle
Reasoning Ability Reasoning Ability Quiz: Floor Based Puzzle

It is crucial to have a strong command over the reasoning ability section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With

Reasoning Ability Quiz: Seating Arrangement
Reasoning Ability Reasoning Ability Quiz: Seating Arrangement

It is crucial to have a strong command over the reasoning ability section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With

Reasoning Ability Quiz: Direction Sense
Reasoning Ability Reasoning Ability Quiz: Direction Sense

It is crucial to have a strong command over the reasoning ability section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With

Reasoning Ability Quiz: Coding-Decoding
Reasoning Ability Reasoning Ability Quiz: Coding-Decoding

It is crucial to have a strong command over the reasoning ability section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With

Trending Articles

Quantitative Aptitude Quiz: Simplification
Quantitative Aptitude Quantitative Aptitude Quiz: Simplification

It is crucial to have a good command over the Quantitative Aptitude section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. Wi

Quantitative Aptitude Quiz: Simplification
Quantitative Aptitude Quantitative Aptitude Quiz: Simplification

It is crucial to have a good command over the Quantitative Aptitude section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. Wi

Quantitative Aptitude Quiz: Time And Work
Quantitative Aptitude Quantitative Aptitude Quiz: Time And Work

It is crucial to have a good command over the Quantitative Aptitude section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. Wi

English Language Quiz: Fills In The Blanks
English Language English Language Quiz: Fills In The Blanks

It is crucial to have a good command over the English Language section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With fr

English Language Quiz: Rearrange The Sentence
English Language English Language Quiz: Rearrange The Sentence

It is crucial to have a good command over the English Language section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With fr

Latest Articles

Current Affairs Quiz: 15 January 2022
General Awareness Current Affairs Quiz: 15 January 2022

We all are familiar with the fact that current affairs play a vital role in cracking any competitive exams. And, since you are on this page, you must

Current Affairs Quiz: 14 January 2022
General Awareness Current Affairs Quiz: 14 January 2022

We all are familiar with the fact that current affairs play a vital role in cracking any competitive exams. And, since you are on this page, you must

Current Affairs Quiz: 13 January 2022
General Awareness Current Affairs Quiz: 13 January 2022

We all are familiar with the fact that current affairs play a vital role in cracking any competitive exams. And, since you are on this page, you must

Computer Knowledge Quiz: Mixed Questions
Computer Awareness Computer Knowledge Quiz: Mixed Questions

It is crucial to have a good know-how of technology, computer, and different software to score high in competitive exams and make it to the final meri

General Knowledge Quiz: Static GK
General Awareness General Knowledge Quiz: Static GK

It is crucial to have a good command over the General Knowledge section to score high in competitive exams, especially SSC and Civil Services, and mak

English Language Quiz: Rearrange The Sentence
English Language English Language Quiz: Rearrange The Sentence

It is crucial to have a good command over the English Language section to score high in competitive exams and make it to the final merit list. With fr

UKSSSC Recruitment: 272 Chief Constable Vacancies
Notifications UKSSSC Recruitment: 272 Chief Constable Vacancies

Uttarakhand Subordinate Service Selection Commission (UKSSSC) is inviting applications to fill 272 vacancies for the post of Cheif Constable (Police T

AWES Recruitment: 8700 PGT,  TGT, and PRT Vacancies
Notifications AWES Recruitment: 8700 PGT, TGT, and PRT Vacancies

Army Welfare Education Society (AWES) is inviting applications to fill 8700 vacancies for the posts of PGT, TGT, and PRT. Read on to know about eligib

Current Affairs Quiz: 12 January 2022
General Awareness Current Affairs Quiz: 12 January 2022

We all are familiar with the fact that current affairs play a vital role in cracking any competitive exams. And, since you are on this page, you must

Current Affairs Quiz: 11 January 2022
General Awareness Current Affairs Quiz: 11 January 2022

We all are familiar with the fact that current affairs play a vital role in cracking any competitive exams. And, since you are on this page, you must